Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ο γρύλος

 

του Αλέξη Καλοκαιρινού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 22 Μαρτίου 2010
Από ΤΑ ΝΕΑ online

Εκτοξεύθηκαν τα spreads από ένα φραστικό λάθος του Πρωθυπουργού; «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Δεν πρόκειται για λεκτικό σφάλμα. Στην τρέχουσα ελληνική, ο τύπος «βρισκόμαστε» χρησιμοποιείται και για το παρελθόν και για το παρόν. Στην παρελθοντική αναφορά, συνυπάρχει με τον μονοσήμαντο τύπο «βρισκόμασταν», τον οποίο, προς αποφυγή της παρεξήγησης, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει. Αλλά, προς αποφυγή πάσης παρεξηγήσεως, θα μπορούσε να μη μιλήσει καθόλου. Η κυβερνητική ακράτεια λόγου δεν ωφελεί την ελληνική υπόθεση. «Αν δεν εγγυηθείτε τη σωτηρία μας εδώ και τώρα, θα πάμε στο ΔΝΤ» βιαστήκαμε να δηλώσουμε τις προάλλες στους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Να πάτε, να πάτε» μας αντιγύρισαν εκείνοι που μας περίμεναν στη γωνία. «Δεν θα αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει» βροντοφώναξε προχθές ο Πρωθυπουργός στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από το χλιαρό χειροκρότημα που εισέπραξε, και μόνο ο δραματικός προσωπικός τόνος της δήλωσης αρκεί για να αντιστρέψει το περιεχόμενό της στη σκέψη όσων μας παρακολουθούν από απόσταση.

Φαίνεται ότι ζούμε σε μια παρεξήγηση. Αλλά δεν είμαστε απλώς τα θύματά της. Θεωρήσαμε ότι ήταν αρκετό να εξαγγείλουμε μέτρα για να πέσουν σε μια νύχτα τα επιτόκια δανεισμού. Τα επιτόκια μπορεί να έπεφταν αν είχαμε την ψυχραιμία να εφαρμόσουμε τα μέτρα κλείνοντας για μερικές εβδομάδες το στόμα μας. Αλλά, και να θέλουν, δεν τα αφήνουμε να πέσουν.

Μοιάζουμε με τον τύπο στο ανέκδοτο, που μένει από λάστιχο και πηγαίνει να ζητήσει γρύλο από γειτονική αγροικία. Στον δρόμο κουρντίζεται με το ενδεχόμενο ο ιδιοκτήτης να του αρνηθεί και φτάνοντας, μόλις εκείνος του ανοίγει την πόρτα, αντί να ζητήσει το εργαλείο, του λέει: «Άι στον διάολο κι εσύ και ο γρύλος σου». Στην περίπτωσή μας τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα: δεν κοιτάξαμε καν μήπως έχουμε γρύλο στο πορτμπαγκάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες